Mielipidekirjoitus Keskisuomalaisessa 11.7.2015
Fennovoiman ydinvoimahanke on saanut kyseenalaisia piirteitä. Kroatialaissijoittajan pitäisi nyt täyttää vaatimus riittävästä EU/ETA-alueen sisältä tulevasta omistuksesta. Mutta tyhjästä ilmestynyt kroatialaisyritys näyttäytyy nykytilanteessa venäläisten pyrkimyksenä kiertää Fennovoimalle asetettuja ehtoja ja tuo ydinvoimahankkeelle yhä poliittisempaa painolastia.
Halukkuus rahoittaa ydinenergian rakentamista on vähentynyt. Tästä kielii kotimaisten sijoittajien vähenevä kiinnostus Fennovoiman hankeeseen. Olipa ydinenergiasta mitä mieltä tahansa, Suomen energiaomavaraisuuden on välttämättä parannuttava.
Edellisen eduskunnan tahto oli, että Hanhikiven ydinvoimalaitos olisi selkeästi kotimaisessa omistuksessa. Tämä on hyvä linja. Ydinvoimapolitiikka on selvästi enemmän ulkopolitiikkaa kuin normaali kansalainen haluaisi. Nykyisessä ulkopoliittisessa tilanteessa kaikenlaista provosointia tulee välttää. Julkisesti sovituissa pelisäännöissä tulee silti pysyä ja siten tarkastella niin hankkeiden ulkopintaa kuin sen alla piileviä piirteitä. Ydinvoimahanke ja sen rahoittajien taustat on käytävä läpi perusteellisesti. Elinkeinoministeri Rehn on tarttunut asiaan jämäkästi. Luotan ministeriön selvitystyöhön.