Kolumni Keskisuomalaisessa 21.7.2016
Tämän vaalikauden suurin koulutusuudistus on meneillään. Toisen asteen ammatillista koulutusta uudistetaan. Sekä rahoitus että toimintalainsäädäntö laitetaan uusiksi. Uudistus on niin iso, että se on myös merkittävä edunvalvonnan paikka. Yksilön, eli käytännössä opiskelijan ja opettajan, ei pidä antaa unohtua näin isossa reformissa.
Rahoituksen muutos tulee muuttamaan entisenlaisen jaottelun rahoituksessa nuorisoasteen koulutuksesta, aikuiskoulutuksesta ja oppisopimuskoulutuksesta. Nämä koulutusmuodot eivät häviä mihinkään, mutta niiden käytön on oltava joustavampaa. Erityisesti vaihtaminen oppilaitosmuotoisesta koulutuksesta oppisopimukseen tai koulutussopimukseen on oltava joustavaa.
Keskeistä on myös koulutuksen saavutettavuus. Osana lukiokoulutuksen valtionosuutta maksetaan pienille lukioille yksikköhinnan korotusta, eli tuttavallisemmin pienlukiolisää. Tämä on tärkeä rahoituksen osa. Ammattikoulutuksen puolelle on myös saatava vastaavanlainen saavutettavuuslisä, joka takaa koulutuksen saatavuuden nykyisellä tavalla. Nykyjärjestelmässähän odotamme, että ammattiin opiskelevat nuoret muuttavat pois kotoa, mutta lukio on saatava käydä kotoa käsin. Tästä epäreilusta asetelmasta on päästävä eroon.
Petri Honkonen
Kansanedustaja, kesk.
Sivistysvaliokunnan jäsen